Zonder een realistisch plan om ALLE schulden af te bouwen is er geen basis voor herstel… nog niet eens voor een lage maar stabiele conjunctuur!

Het “geldsysteem” is een SCHULDENFABRIEK en derhalve mathematisch onhoudbaar en onmogelijk te redden.

Bij de schepping van iedere € 1,00 ontstaat er automatisch een schuld groter dan € 1,00. € 1,00 BBP kost immers meer dan € 1,00 om het te realiseren. Bij elke BBP groei hoort een nog grotere schuldengroei. Elke inspanning, hoe goed / hoe innovatief dan ook wordt door de schuldenfabriek direct omgezet in steeds grotere schulden.

Dit maakt de economie als geheel insolvabel.

Tijd om de schuldenfabriek aan te pakken.

1.
Bankensplitsen conform de Glass-Steagall norm met terugwerkende kracht vanaf september 2008. Het scheelt minstens €50 miljard op het staatsbudget. In 2008 (het jaar van de “redding” van AbnAmro/Fortis) steeg de staatsschuld met €100 miljard.

2.
Weg met het ESM, en de reeds daarnaartoe overgeboekte miljarden terughalen.

3.
Soevereine Munt invoeren, ook bekend als systeem van Nationaal Krediet, zo zijn wij verzekerd dat de staatsschuld in een klap nul wordt en dat de Staat nooit meer schulden hoeft te maken. Het Nationale Krediet inzetten bij de ontwikkeling van de fysieke economie (die voorrang moet krijgen boven de financiële sector).

1 + 2 + 3 = Schuldenafbouw + Herstel.

= = =

Hier is een grafiek dat het verband laat zien tussen het BBP en de schulden in de VS tussen 1952 en 2013:
– zie in 1952 er was een credit (schuld) nodig van circa $ 1,30 voor $ 1,00 GDP (BBP)
– zie in 2013 een credit (schuld) van $ 3,50 nodig voor $ 1,00 BBP
Debt-GDP

 

Binnen het huidige geldmodel is economisch herstel mathematisch onmogelijk. Geen “onheilsprofeet” uitspraak (zoals verbeten Dijsselbloem laatst riep) maar wiskundig bewezen en door de statistieken bevestigde onmogelijkheid.

Met dit “geldsysteem” komt de economie nooit uit de depressie.

= = =

Al mijn teksten mogen overgenomen worden op voorwaarde dat ook de vrije overname wordt vermeld.

Advertisements