Deflatie zet door, de financiële sector nog groter, de fysieke economie blijft krimpen

Draghi zijn smoes voor € 1,14 biljoen is deflatie bestrijden. Deflatie kan alleen bestreden worden met geldinjecties in de fysieke economie. De ECB QE gaat geld injecteren in de…. financiële sector, bij de speculanten en de hedgefondsen want de fysieke economie beschikt niet over de staatsschuldpapieren die deze QE gaat opkopen. Dit geld zal de beurzen nog verder van de werkelijkheid doen stijgen, de rijken gaan (nog) rijker worden en de armen nog armer. Dit zijn de QE ervaringen in de VS en Japan. Draghi kopieert de truc uit Amerika, met 1 verschil: terwijl de Fed de QE financiert met eigen fiat geld, de ECB leent het QE geld van de Fed.

De ECB mag geen geld scheppen (Verdrag van Maastricht beperking!!!). Alle liquiditeit die de ECB rond strooit is geld geleend van de Federal Reserve (Fed). De Fed heeft dat geld ook niet maar die maakt het met de computer omdat de Fed de status heeft van Lender Of Last Resort (LOLR). De ECB is geen LOLR. Dus al dit geld zal met 3 of 4 jaar terug naar de Fed moeten met rente.

De ECB QE is een rijken rijker / armen armer plan.
1. Uitleg rijken rijker.
De ECB mag geen staatsobligaties kopen rechtstreeks van de staat in kwestie. De staatsobligatie moet dan komen van een handelaar/investeerder/speculant/bemiddelaar of iets dergelijk. Deze entiteiten hebben vaak een directe kredietlijn bij de ECB waar ze geld lenen voor 0,05% jaarrente (anno 2015). Men leent bijvoorbeeld 100 miljoen van de ECB voor 0,05% op jaarbasis voor enkele dagen – dat is ongeveer € 200,– per dag. Men koopt met dit bedrag staatsobligaties op, bijvoorbeeld met de rente op 6% per jaar van Italië en vangt de commissie (bijvoorbeeld 0,5%, half miljoen) hiervoor. De volgende dag wordt de staatsobligatie (inclusief rente maar geen commissiekosten) doorverkocht aan de ECB voor 106 miljoen (de “face value” van de “sovereign bond”). In het voorbeeld wordt 100 miljoen “geïnvesteerd”, de schuld van 100 miljoen aan de ECB wordt afgelost en men casht het verschil 6,45 miljoen (rente + commissie ongeveer) in een paar dagen (of uren). Risicoloos.
RIJKEN RIJKER.

2. Uitleg armen armer.
De ECB mag geen geld scheppen en heeft ook geen geld op de plank staan. Bij behoefte aan liquiditeit, leent de ECB geld van de Fed via swaps. Voor alles wat de ECB leent staat de hele bevolking van de Eurozone garant voor terugbetaling. Mochten er in de toekomst staatsobligaties onbetaald blijven, zal de ECB het verlies incasseren en dit verlies meteen doorschuiven op de Eurozone burgers want de Fed moet de lening immers terug hebben met rente, een lening ontstaan uit fiat geld dat door de Fed is gemaakt met de computer.
ARMEN ARMER.

Zie een soortgelijke topic hier:
De valse redding van de Euro: de Outright Monetary Transactions
https://mario828282.wordpress.com/2013/12/28/de-vase-reddong-van-de-euro-de-outright-monetary-ttransactions/

Advertisements